2014. március 26.

Nem mindegy

... de nem ám!

Pedig azt hittem.

Réka nagy sál-fun. Télen nyáron van valami sálféle a nyakában. És ez már jó tíz éve így van. Voltak évek, amikor komolyan pucérnak érezte magát, ha a nyár közepén, 40 fokban egyszál top fölé nem kötött még fel a nyakába egy jó nagy kendőt. Jó, mára azért már leszokóban van, de tény, hogy valahogy védjegyévé is vált, meg hát a megszokás ugye. Szóval én ezen már nem nagyon akadok el, meg mi tagadás én is szeretem a mindenféle kendőket, sálakat, kicsiket, nagyokat.

Szóval, most neki horgolok egy nyári körsálat. Igen, nyárit. Attól nyári, hogy 
1: valami isteni finom bambusz fonalból készül. A bambusznál nincs is kellemesebb viselet. Érthetetlenül puha, hűs hatású, bőrbarát. Tavaly horgoltam magamnak egy mandala-kendőt bambuszból, mindenki elájul a puhaságától, amikor megfogdossa. No most annak a fonalnak tulajdonképpen a kistestvérét használom.
2: A mintája laza, áttört, likacsos. Magdánál találtam, és rögtön beleszerettem.

Körsálban állapodtunk meg, van belőle méretminta bőven. Kibogarásztam az angol nyelvű leírást (nemszeretem feladat), az egyszerűség kedvéért le is rajzoltam (én vizuális típus vagyok). Elkészült a mintapróba is. Tetszett.
Arra gondoltam, ha már körsál, akkor körbehorgolom. A minta hosszában szép, és főként így egyszerűbb a haladás ... és végülis mindegy...
... de, nem mindegy!

Az egy dolog, hogy az első sorokkal nagyon megküzdöttem... 336 szemet felszedegetni, az első sort kibogarászni, aztán úgy körbe érni, hogy ne forduljon el a kör, aztán, hogy még a minta is kijöjjön ... nem volt egy leányálom ... De, aztán belelendültem, már amennyire bele lehet lendülni egy ilyen vékonyka fonalba, ami ráadásul nincs is túlsodorva, és a 2,5-ös horgolótűbe ... de nem lett szép, mint a minta ... Egy nagy katyvasz lett, ami egyáltalán nem adta ki a mintát.


Ide-oda:

Körbe-karikába:


Szóval kiderült (3 nap után), miért nem mindegy ...
2 oka is van:
1: A körbehorgolással nagyon különböző lett a minta színe és fonákja, és valljuk be egyik oldala sem lett igazán szép. Nem adódott ki az a csíkozottság, ami a  minta rendezettségét adja.
2: Színátmenetes fonalat választottunk. Hosszan átmenetest, de nem őrületesen hosszan átmenetest, így a 130 cm-es körben többször is váltakozott a szín, és végül az egész egy nagy színkatyvasz lett. Össze-vissza és rendetlen.

Bizony, van különbség:
Megint szereztem egy tapasztalatot ... Aztán elővettem a mintadarabocskát, és azt folytattam, rövid sorokkal, szépen ide-oda. És tetszik ... Nagyon ... De nem túl szapora így sem ...

Ui.: Jön nem sokára a mintarajz is.
Ui.2: 2014.05.22. Elkészült! Mintarajz itt.  :-)

12 megjegyzés:

 1. I love this pattern. One day I will make a babyblanket of this pattern.

  Lisa

  VálaszTörlés
 2. This is really nice. I especially love the combination of the colors.
  Regards, Annie

  VálaszTörlés
 3. Nagyon klassz lesz es tenyleg csodas szinkombinacio! varom a mintarajzot is! en is vizualis tipus vagyok, meg egyszeruen nincs turelmem vegigolvasni a sorok leirasait.
  Elkeszitettem a bolero-kendo-kardigant innen Toled. :) Nagyon koszonom az otletet es a leirast,hogy mit es hogyan is csinaljunk. Februarban nagyon jo kis extra-elfoglaltsagot adott Olimpia-nezes kozben :) es a vegeredmeny is nagyon tetszik :) Meg egyszer koszi! :)

  VálaszTörlés
 4. Woooop woop gorgeous! It just shows you how different yarns yield different results. I really like the final version of your scarf so much better with this self striping yarn. Super and thank you for referring back to me xxxx

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tee heee - I just love how we ended up right next to one another on Annemarie's linky party. Have a nice weekend!

   Törlés
  2. Yes, I've seen it. It's fate! That one time we did it. :-)

   Törlés
 5. Beautiful

  Marjo
  Marjo's Cosy Corner

  VálaszTörlés
 6. very nice:) is it yarn from tureky?

  VálaszTörlés
 7. Beautijul!!! I love colour too! Pinned :)
  Have a fabulous weekend!
  Hugs from Portugal,
  Ana Love Craft
  www.lovecraft2012.blogspot.com

  VálaszTörlés
 8. Az ejtett szemes kötött változattal ugyanígy jártam egy éve: körben kötve egy nagy löttyedt izé lett, és mit szenvedtem vele, nehogy möbiusz legyen belőle, és nem lettek szép színátmenetek, úgyhogy maradt az oda-vissza, de akkor már nem voltam boldog vele, még szerencse, hogy volt, akinek tetszett, és odaajándékozhattam...
  De legalább szép fonalból volt.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...